Aktualności
Mikołajki

Z okazji Mikołaja nasz Żłobek dostał nową zabawkę – super samochodzik jeździk. Dziękujemy Panie Prezydencie!
Dzień Pluszowego Misia
Tajemnica naszego ptasiego mleczka
Dzisiaj chcemy was wpuścić do naszej kuchni i zdradzić co nie co. Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na słodką przekąskę, maluchy w naszym żłobku nie są wyjątkiem. Ale jak to zrobić by z nutą słodyczy przemycić nieco zdrowia? To jedna z naszych propozycji która szybciutko znika z talerzyków nawet największych niejadków.
Składniki:
- Jogurt grecki
- Galaretka ( najlepsza bez cukru, jednak gdy nie uda się takiej zdobyć to już nie dosładzajmy masy)
- Ulubione owoce
- Ewentualnie miód lub cukier trzcinowy do smaku
Wykonanie:
- Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy
- Dodajemy do jogurtów, mieszamy.
- Dosładzamy do smaku.
- Owoce dodajemy do masy lub posypujemy gotowe ptasie mleczko przed podaniem.
- Masę przelewamy do formy i schładzamy w lodówce do stężenia.
Smacznego!
Owocowy zawrót głowy
Zgodnie z obowiązującą piramidą żywienia warzywa i owoce stanowią podstawę naszej diety. Bez nich nie można mówić o pełnowartościowym jadłospisie, szczególnie w przypadku dzieci, które rosną i rozwijają się.
· Lodówka pełna warzyw i owoców pomoże nam zadbać o układ odpornościowy dziecka. Zawarte w nich witaminy i minerały stanowią bowiem naturalną broń przed infekcjami.
· Owoce i warzywa zawierają dużo błonnika, który „troszczy się” o jelita i pomaga regulować trawienie. Tym samym pozwala pozbyć się z organizmu wszelkich toksyn, zapobiega nieprzyjemnym zaparciom i dobrze działa na kondycję
· Najbardziej znanym sprzymierzeńcem układu kostnego jest mleko i jego przetwory. Jednak owoce i warzywa – ze względu na zawartość cennych składników – też pełnią ważną funkcję w kształtowaniu mocnych kości.
Wasza dietetyczka Ola
Śniadanie to najważniejszy posiłek. Hit czy mit?
Nie bez powodu śniadanie jest nazywane najważniejszym posiłkiem dnia. Jego zadaniem jest dostarczenie energii niezbędnej do rozruszania ciała i umysłu. Z badań naukowych wynika, że jedzenie śniadań poprawia odporność i zapobiega otyłości i próchnicy. Dzieci zaczynające dzień od zdrowego posiłku przyzwyczajają się do jedzenia mniejszych porcji, za to regularnie, mają niższy poziom cholesterolu we krwi i rzadziej skarżą się na bóle brzucha. Aby śniadanie spełniło swoje zadanie, musi być odpowiednio skomponowane. Ma dostarczyć sporej dawki węglowodanów złożonych.
Kolejnym składnikiem dobrego śniadania powinny być produkty zawierające białko i wapń. Nie wolno zapominać o warzywach bogatych w witaminy –dobrym dodatkiem do kanapki będzie plasterek pomidora, liść sałaty, pokrojona papryka. <div>Menu warto wzbogacić o jajka. Jajka zawierają m.in. witaminy z grupy B a także żelazo.
Wasza dietetyczka Ola

Dekalog żywienia maluszka
Organizm dziecka w wieku 1-3 lat bardzo szybko się rozwija i wymaga dostarczania odpowiedniej ilości składników odżywczych, witamin i minerałów, dlatego nie powinniśmy się obawiać tylko z powodzeniem urozmaicać jadłospis naszych pociech. Podawanie różnorodnych produktów sprawia także, że dziecko szybciej odkryje nowe, ciekawe smaki i zacznie się do nich przyzwyczajać. Ale od czego zacząć? Jak to zwykle bywa, od podstaw. Zanim zaczniemy eksperymentować powinniśmy ugruntować sobie najważniejsze aspekty, na których później będziemy bazować. Oto najważniejsze z nich: